Najviše građevine svijeta

Natjecanje u arhitekturi kao da nalikuje skokovima uvis - pitanje je tko će više "dosegnuti" nebo, osvojiti zrak, pokazati dinamiku kretnje. Odavna su Eiffelov toranj (visok 324 metra), Washington Monument ili Empire State Building bile najviše građevine svijeta. Mi Vam donosimo fotografije, za sada, deset najviših.

Zbog nedostatka prostora u velikim je gradovima odlučeno širenje zamijeniti rastom u visinu, kako u poslovne, tako i stambene svrhe. Investiranje u takvu gradnju sve je popularnije.

Moskva, Dubai i Shanghai trenutačno su 'hit' gradovi u kojima se gotovo svakoga dana najavljuju veličanstveni arhitektonski projekti koji kao da „preskaču“ vrijeme i odvode nas u sasvim novi kozmos.

Burj Dubai (Arapski برج دبي‎ "Dubai toranj") dio je 2km2 velikog centra zvanog "Predgrađe Dubaia" koji se nalazi u centru grada Dubaia u Ujedinjeni Arapskim Emiratima i najveća je građevina koju je čovjek ikada napravio, visoka čak 828 metara! Burj Dubai je 5 januara 2008 proglašen navišim tornjem ikada naprtavljenim, uzevši titulu Taipeiu 101 (kinesko: 台北101 (一零一) koji se nalazi u glavnom gradu Tajvana u Taipeiu i koji je do tada bio najviši neboder u svjetu sa svojih 509 metara.

Najviša građevina na svijetu ima 160 spartova i 56 liftova, a u njoj će se nalaziti luksuzni stanovi, ekskluzivni butici, bazeni, wellnes centri i poslovni prostori za bogate i uspješne kompanije. Uz to, u građevini će biti i prvi hotel Giorgia Armanija, a na 124. spratu biće vidikovac za posjetioce.

Toranj su dizajnirali Skidmore, Owings i Merrill, koji su, također, dizajnirali Sears Tower u Chicagu i 1 World Trade Center u New York Cityu.

Usred bezbjednosne napetosti na Bliskom istoku i uprkos finansijskoj krizi koja je pogodila Ujedinjene Arapske Emirate, izdvojeni budžet za Burj Dubai iznosi oko 4,1 milijardi US$, a za cijeli kompleks "Dubai Predgrađe" je izdvojeno oko 20 milijardi US$!

Vezani članci
comments powered by Disqus