Drvo najstariji građevni materijal

Drvo je prirodni građevni materijal koji se upotrebljava u obliku greda (vertikalnih i horizontalnih), mosnica, dasaka, šindre, i dr, ali i kao pomoćni materijal (oplata) za gradnju od drugih materijala kao što je kamen ili beton.

Drvena arhitektura je naziv za građevine kojima je osnovni konstruktivni materijal (nosive stijene, stropovi, krovna konstrukcija) izveden od drveta.

Drvo je također jedan od najstarijih građevinskih materijala. Drvo je dugo vremena bio najprošireniji, najjednostavniji i najpovoljniji način gradnje stambenih i poslovnih objekata.

U današnje vrijeme gradnja drvene kuće ne zahtijeva samo pridržavanje propisa kako bi se ispunili moderni građevinski i sigurnosni zahtjevi, već je nužno pozabaviti se i tehničkom te oblikovnom raznovrsnošću. Drvo kao materijal nudi veliki spektar mogućnosti, a može se oblikovati individualno i po mjeri naručitelja.

Drvena gradnja pruža brzo, suho i lagano građenje. Zbog male mase drvenog objekta temelji mogu biti manjih dimenzija u odnosu na objekte od betona ili opeke. Gradnja drvom doprinosi zaštiti klime i održivosti te štedi energiju.
Vezani članci
comments powered by Disqus