Opeka najrasprostranjeniji građevinski materijal

Opeka ili cigla zidni je građevinski materijal koji se dobiva oblikovanjem, sušenjem i pečenjem plastične smjese glinenog materijala, pijeska i vode. Opeka je najmasovniji proizvod keramičke industrije.

Proizvodi se od prirodne, čiste gline formiranjem u kalupima, sušenjem i pečenjem. Može biti u različitim dimenzijama koje su propisane standardima. Opeka postojana je na djelovanje atmosferilija i difuzijski je propusna.

Vrste opeka su: puna opeka, šuplja opeka, zidni blokovi, specijalna opeka itd. Puna opeka dobiva se pečenjem, strojnim ili ručnim oblikovanjem gline. Fasadne pune opeke su elementi od pečene gline. Marke opeke namijenjene su izradi vanjskih i unutrašnjih zidova. Radijalne opeke su pune opeke ili opeke s vertikalnim rupama izrađene od pečene gline. Namijenjene su za izradu slobodno stojećih kružnih dimnjaka svih promjera i visina kao i bunkera, silosa i drugih objekata. Poroznost opeke postiže se dodavanjem lako sagorivih materijala (npr. drvenih strugotina) glinenoj masi u toku izrade opeke. Ova opeka ima veliki broj ravnomjerno raspoređenih pora i šupljina u svojoj masi koji joj daju osobine dobrog toplinskog i zvučnog izolatora. Šuplje opeke i blokovi od gline elementi su od pečene gline s vertikalnim ili horizontalnim šupljinama. Namijenjene su za izradu vanjskih i unutrašnjih zidova.

Uvjeti kvalitete

Kvalitetna opeka ima pravilan oblik, pravilne rubove i ravne strane. Dimenzije su 250/120/65 mm. Površina može biti glatka i izbrazdana (dubna brazde maksimalno 5 mm). Pukotine u pravcu debljine su dozvoljene, s time da ne budu jedna nasuprot drugoj.

  • Marka pune opeke je 7,5; 10; 15; 20 (bar 0,1 Mpa).
  • Postotak upijanja vode mora iznositi u prosjeku min 6%.
  • Treba biti otporna na mraz.
  • Ne smije sadržavati soli topljivih u vodi više od 2%.
  • Ne smije sadržavati živo vapno u količini i veličini koja bi štetno utjecala na trajnost opeke, odnosno dovela do raspadanja i oštećenja.

Skladištenje se vrši u pravilnim slojevima, po markama. Isporučuje se s ambalažom ili bez nje, ali se utovar i istovar obavljaju bez bacanja.

Trgovine građevinskog materijala uglavnom su dobro opskrbljene ciglama uobičajenih formata. Pri kupovanju treba povesti računa o svojstvima cigle, poput zvučne i toplinske izolacije, izgleda, težine i cijene.
Vezani članci
comments powered by Disqus