Postavljanje keramičkih pločica

Keramičke pločice su danas gotovo najčešći podovi i zidovi u našim sanitarnim prostorima.

Važan preduvjet za uspješno postavljanje pločica je postojanje potpuno ravne podloge, neravnine je potrebno ukloniti a rupice popuniti kitom za poravnavanje površine. Ako se radi o pjeskovitoj ili "absorbnoj" podlozi onda je na takvu podlogu potrebno najprije nanijeti temeljni sloj prije postavljanja pločica. Kad je pod gotov, postavljen estrih, postavljeni eventualni razni cjevovodi u podu, prelazimo na izvođenje keramike.

Keramika se postavlja najčešće na ljepilo za keramiku, rjeđe na cementnu glazuru, iako ljudi imaju o svakom načinu postave prednosti i nedostatke. Prednosti ljepila su brže, lakše i čistije postavljanje, dok je nedostatak izravnanja neravnina na podu ili zidu. Međutim ako smo o tome vodili računa i unaprijed znali čime ćemo oblagati pod, onda svakako treba uzeti polaganje na ljepilo.

Prije pripravljanja ljepila za pločice dobro je pročitati upute koje jasno navode koliko je vode potrebno dodati ljepljivoj masi. Izuzetno je važno masu dobro izmiješati.

Pločice se prije polaganja stavljaju u posudu s vodom kako bi se bolje primile na ljepilo. Ljepilo se usipa u posudu s vodom i miješa ručno ili električnim dodacima za bušilicu, ili pak specijalnim strojem za miješanje ljepila. Kada masa više nema grudica, ona mora izgledati kao fino tijesto. Od alata za polaganje keramike moramo imati rezač pločica, nazubljenu lopaticu, libelu, letve za niveliranje, distančne križiće spužvu, gumenu gladilicu i špagu za postavljanje prvog reda.

Postavljanje pločica

Nije točno definirano odakle u prostoriji treba početi s postavljanjem pločica. Na rubovima površina na koje postavljamo pločice svejedno ćemo morati rezati pločice i stavljati manje komade, osim ako zaista ne odaberemo točno odmjerenu širinu reški da rezanje na kraju postane bespotrebno.

U svakom slučaju vrlo je bitno predvidjeti dovoljno mjesta za posljednji red pločica. Pa čak i ako posjedujete kvalitetan rezač pločica kojim jednostavno i brzo režete pločice, dobro je pripaziti da u posljednjem redu preostane dovoljno mjesta za cijele pločice.

Kod postavljanja pločica bitno je pripaziti na ispravan pravac i potrebno je dovoljno snažno prilijepiti pločicu na ljepilo. Mali "keramički križići" pobrinut će se da razmak između pločica svugdje ostane isti. Vrlo je važno da u prostoru između pločica gdje se nanosi fuga ne bude komada ljepila.

Fugiranje

Nakon postavljanja pločica one moraju mirovati najmanje 24 sata, tj, ne smije ih se dirati i hodati po njima. Kad su se pločice osušile, između njih moramo izvesti ispunu odnosno "fugiranje". To se izvodi fugirnom masom koja se u ispune između njih nanosi gumiranom gladilicom. Masa se rasporedi širom površine i utrlja gladilicom među pločice. Potom se briše spužvom ili krpom, najprije grubo, onda sve čišće, tako da nakon fugiranja mora ostati potpuno čista površina. Ne smije se ostavljati masa za fugiranje jer se ona skrutne i neda se naknadno očistiti.

Vezani članci
comments powered by Disqus