Solarne fotoćelije u građevini

Solarne module moguće je instalirati na balkonima svih stanova i zgrada koji su okrenuti prema južnoj strani. U nekim zemljama članicama Europske Unije i država dodatno financijski pomaže i potiče ugradnju ovakvih sustava. Zahvaljujući tehnologiji fotonaponskih solarnih sustava moguće je jednostavno iskorištavati enorman potencijal energije Sunca.

Solarne fotoćelije na vrlo jednostavan način pretvaraju svjetlosnu energiju u električnu struju. Ova pretvorba jednog oblika energije u drugi temelji se na principu tkz. fotovoltaike (princip prevođenja solarne u električnu energiju). Solarne ćelije električnu struju proizvode i tijekom oblačnog vremena – potpuno bešumno i bez opasnih emisija.

Već je dugo godina poznata izvedba postavljanja solarnih fotonaponskih modula na krovu zgrada. Novi tehnički razvoj omogućava postavljanje solarnih modula i na balkonskim ogradama.

Ovakvi su sustavi na tržištu dostupni u različitim oblicima i bojama i može ih se uz malo tehničkog znanja čak i samostalno instalirati.

Nabavka i postavljanje solarnih modula na balkonu poglavito je isplativo kad nam je i tako i tako na balkonu potrebna nova ograda. Solarni je sustav moguće postaviti na sve one balkone stanova i zgrada koji su okrenuti prema južnoj strani.

Kompletan fotonaponski solarni sustav sastoji se od ćelija koje svjetlosnu energiju direktno pretvaraju u električnu struju.

Zahvaljujući svakim danom sve suvremenijim tehničkim rješenjima i sve nižim cijenama solarnih sustava, možda u budućnosti i sve većim financijskim poticanjem od strane države, solarna energija s ekonomske i gospodarske točke gledišta sve više postaje alternativom ostalim izvorima energije.

Solarni sustavi na fasadi

U solarnim kolektorima, s obzirom na njihovu snagu i učinkovitost, temperatura ljeti može dosegnuti i visinu od 350 °C. Ovakva visoka temperatura snažno je određena nagibnim kutom solarnih modula ili okomitim položajem kojim su kolektori postavljeni na fasadi.Sunčeve zrake tijekom ljeta padaju ujutro i tijekom poslijepodneva na kolektore koji su okrenuti prema južnoj strani.

Energija dobivena iz solarnih modula na ovakav način može biti dostatna za pripremu tople vode u kućanstvu. Tako se nitko u kući ne mora odreći cjelodnevnog vrelog tuširanja niti tijekom hladnijih ljetnih dana.

Tijekom zimskih mjeseci sunčeve zrake padaju na kolektore gotovo pod okomicom. Ovako proizvedena toplinska energija može podržavati grijanje centralnog sustava tako da će on na ovaj način trošiti manje energije.

Vezani članci
comments powered by Disqus