Kako odabrati kvalitetnu građevinsku tvrtku?

Prije početka gradnje ili adaptacije stambenog prostora trebalo bi se savjetovati sa projektantom (ovlaštenim arhitektom ili inženjerom) te dizajnerom interijera za sve buduće zahvate u prostoru.

Stručna osoba će pregledati prostor i savjetovati vas za sve buduće zahvate koji su potrebni, saslušati vaše želje te eventualno napraviti graditeljski troškovnik svih budućih radova. S graditeljskim troškovnikom ste spremni za traženje izvođača i skupljanje ponuda.

Ono što nas često pitaju potencijalni kupci jest koliko bi koštala gradnja ili adapticija njihovog stambenog prostora. Problem je u tome da ne možemo jednostavno odgovoritina to pitanje bez uvida u graditeljski troškovnik. Kvalitetan troškovnik je temelj za kvalitetnu ponudu, te kasnije praćenje samih izvedenih ili neizvedenih radova. Kvalitetnim troškovinkom dobit ćete realan uvid u cijenu građevinskih radova.

Iz iskustva znamo da tvrtke koje daju ponude bez kvalitetnog troškovnika ili samo cijenu za ukupne radove kasnije imaju problem između investitora i izvođača oko količina, kvalitete ili tehnologije samih radova. To je situacija koja ne odgovara ni investitoru ni građevinskoj tvrtci jer postoji velika jaz između ugovorene i novonastale cijene radova.

Izradom troškovnika se definiraju budući koraci, predviđaju se količine koje ne smiju odskakati previše od budućih stvarno izvedenih radova, definiraju se vrste materijala, sama tehnologija izvođenja pojedinih vrsta radova i još puno toga.

"Kvalitetno pripremljenim troškovnikom možete pristupiti traženju najboljeg izvođača radova."

Potražite što više ponuda od različitih ponuđača koji su na tržištu. Iz iskustva napominjemo da najjeftiniji izvođač nije nužno i najkvalitetniji. Kod odabira građevinske tvrtke prvo razmotrite i provjerite nekoliko bitnih činjenica. Raspitajte se kod vaših prijatelja, jedna od najbolijh preporuka je i sama usmena preporuka, pogledajte reference same građevinske tvtke, posjetite web stranice građevinskih tvrtki, provjerite tvrle u registru, pa posjetite čak i web forume i pogledajte komentare.

Na kraju bilo bi dobro ako ste u mognućnosti da upoznate vlasnika građevinske tvrtke ukoliko se radi o manjoj tvtrcii ili da otiđite do njihovih poslovnih prostorija. Prođite zajednički kroz graditeljski troškovnik, obiđite skupu stambenu prostoriju ukoliko se radi o adaptaciji ili zemljište ukoliko se radi o novoj gradnji. Raspitajte se o samoj građevinskoj tvrtci, stručnosti zaposlenih, dugotrajnosti tvrtke, broju zaposlenih, garanciji i jamstvu pri gradnji. Ako tvrtka nema ni jednog zaposlenog stručnjaka (arhitekta ili inžinjera), što danas viđamo po tržištu, upitajte se o kvaliteti njihovih radova. Tvrtka mora jamčiti kvalitetne i dugotrajne stambene objekte.

Ako sama tvrtka nema ovlaštenu osobu za nadzor angažirajte stručnjaka kao nadzor. Sastavite ugovor i plan isplate ugovorenih radova. Također gledajte to i s druge strane da svaka građevniska tvrtka, pogotovo danas u vremenima krize, mora biti sigurna da investitor može osigurati isplatu ugovorenih građevinskih radova.

Ako se bojite prijevare kod kupovine građevinskog materija to možete obavite i sami npr. pločice,sanitarije,parkete, itd.

Smatramo jako važnim sve gore navedeno budući da se radi o vašoj nekretnini, a često puta popravak loše izvedenih radova može koštati više od predviđenog.

Najbitniji faktori za investitora su cijena same gradnje, poštenje, brzina i kvaliteta izvođenja građevinskih radova. Mi kao građevniska tvrtka imamo moto da "gradimo objekte koji imaju trajnost i kvalitetu", te smatramo da se građevinski objekti ne grade samo za danas nego i za buduće naraštaje.

Vezani članci
comments powered by Disqus