Ugradnja - Montaža PVC i ALU stolarije

Montaža pvc stolarije je jedan od bitnijih elemenata koje se moraju poštivati da bi pvc stolarija u konačnoj izvedbi bila funkcionalna i dugotrajna.Na ovoj stranici probat ćemo objasniti na koje stvari morate obratiti pozornost pri postavljanju pvc prozora ili pvc vrata.

Montaža pvc stolarije

Mnogi misle da ključna stvar kvalitete leži u odabiru pvc profila,stakla,boje pa tako zapostave jednako važan element ugradnju stolarije.Kako na tržištu postoji mnogo montera koji preferiraju različite stilove ugradnje treba znati prepoznati pravilnu ugradnju vaših prozora ili vrata da bi u konačnici bili zadovoljni sa omjerom uloženog novca.

Montaža pvc stolarije se sastoji od nekoliko radnji: fiksiranje stolarije u zid pomoću labele,bušenje rupa za vijke i učvršćivanje istim,zatim slijedi ostakljivanje i montiranje okapnih limova,unutarnjih klupica i završni radovi.

Pvc stolarija mora obavezno biti namještena u pravilan labelo položaj jer inaće se može dogoditi da se prozori "sami od sebe"otvaraju,da okapni limovi nemaju dovoljnu kosinu prema van kako bi voda otjecala(iznimka su ulazna vrata-gledanje unutarnje i vanjske strane vertikale štokova ne mora strogo biti unutar vrijednosti labele ako vratno krilo ne priliježe dobro uz dovratnik)

Pvc stolarija se obično učvršćuje drvenim "kajlama"i vijcima koji imaju velike navoje a služe za uvrtanje u različite materijale:beton,cigla,drvo,siporex i za njih nisu potrebne tiple.Postoji nekoliko standardnih dužina do 22 cm.Pvc stolarija mora imati čvrst oslonac tj ne bi smjelo biti puno prostora od dovratnika do zida jer tada vijci nedovoljno drže stolariju.Na vijke se mogu staviti ukrasne kapice koje ujednaćuju boju između stolarije i mjesta na kojima stoji vijak.Na kraju se prozori moraju dobro zabrtviti sa poliuretanskom pjenom koja obavezno dolazi na očišćenu površinu od prašine.Postoji zimska pjena i ona koja se koristi u toplijim danima.

Slijedi ostakljivanje:neki monteri ostakljuju prozore u radionici pa transportiraju gotova krila do mjesta montaže a neki ostakljuju na mjestu montaže-oboje je pravilno.Pvc stolarija se može pomoću stakla naštelavati pa je to razlog zašto neki monteri montiraju stakla na gradilištu.Ostakljivanje se vrši stavljanjem temeljnih plastičnih pločica u okvir od krila na koje dolaze pločice koje služe za završno fiksiranje stakla unutar okvira od krila.Okvir od krila mora obavezno imati odvodne rupice sa unutarnje strane okvira i sa donje strane okvira kako bi voda koja se slučajno nađe od kondenziranja mogla imati tok prema dovratniku koji isto tako mora imati rupice koje služe za odvodnju prema vanjskom dijelu prozora.Ako se takve stvari zanemare može doći do situacije da prozori za vrijeme kišnih dana propuštaju vodu unutar prostorije.

Ako ugrađujete pvc prozore obratite pozornost da li ti prozori imaju "podštok"

To je plastični profil koji se ugrađuje ispod dovratnika a služi za ugradnju unutarnjih i vanjskih klupica.Njegova namjena je podići dovratnik za par centimetara kako bi klupica mogla nasjesti ispod dovratnika.

U protivnom se događa da silikon koji brtvi spoj prozora i klupice nakon nekog vremena izgubi svojstvo i voda prolazi u zid

On služi i kao termički most koji sprečava prenošenje hladnoće iz vanjske prozorske klupice na unutarnju što bi dovelo do rošenja sa unutarnje strane prozora.

Nikada ne montirajte kamene klupice iz jedne širine za unutarnji i vanjski prostor.

Pvc prozori se brtve sa slikonskim kitom.

Postoji silikon za unutarnje radove i silikon za vanjske radove. Silikon na bazi acetata ili sanitar silikon je vodonepropusni a akrilni silikon je za unutarnje radove i on se može bojati.

Preporučujemo stavljanje vodonepropusnog silikona sa obe strane prozora jer je oko prozorskog okvira uvijek povečana koncetracija vlage.

Prozorske klupice se montiraju obično na poliuretansku pjenu:ako su u pitanju limovi ili aluminijske klupice to je nužno jer se time sprečava povečana akustika koja nastaje udarcima kišnih kapi na lim.

One od granitnog materijala mogu se ugrađivati pomoću keramičkog ljepila ili poliuretanske pjene.Aluminijske klupice imaju predviđena mjesta na koja dolaze vijci koji spajaju klupicu na podštok.

Na kraju montirani prozori se moraju poštelati sa specijalnim ključevima tako da se lagano otvaraju i zatvaraju a to se osjeti na ručici prilikom zatvaranja odnosno otpori koji nastaju zbog krivo postavljenog okova ili drugih stvari.
Vezani članci
comments powered by Disqus