Utjecaj zidarskih radova na vrijednost građevine

Odabir i izvedba ovih radova značajno utječe na uporabnu vrijednost građevine

Projektiranju, izvedbi i kontroli završnih građevinskih radova, često nazivanih zidarski radovi, ne poklanja se dovoljno pažnje jer se smatra da kvaliteta ovih radova ne može bitno utjecati na sigurnost i stabilnost građevine. Međutim, može znatno utjecati na njezinu uporabnu vrijednost. Osim toga, može ipak u nekim slučajevima zbog loše izvedbe i neodržavanja zidarskih radova doći u pitanje i sigurnost ljudi, kao što je slučaj obrušavanja većih dijelova žbuka pročelja, što smo mogli vidjeti na zgradama u središtu Zagreba i Osijeka, gdje suvlasnici nisu u mogućnosti sanirati velika i skupa pročelja.

Završni radovi i uporabna vrijednost

Pod nazivom završni građevinski radovi misli se na radove zaštite unutarnjih i vanjskih zidova građevine i izrada plivajućih cementnih podloga (cementnog estriha), koje su u funkciji nositelja završnih podnih obloga. Nakon provedbe zidarskih radova provode se na spomenutim dijelovima građevine tzv. obrtnički radovi. Iz svega rečenog je jasno da kvalitetna izvedba zidarskih radova omogućava i kvalitetnu izvedbu obrtničkih radova.

Primjerice, kvalitetna unutrašnja žbuka je dobra podloga za aplikaciju naliča, keramičkih pločica i raznih drugih zidnih obloga, a na vanjskim zidovima građevina, kvalitetna podložna žbuka je podobna za primjenu plemenitih ukrasnih žbuka raznih vrsta. Izvedba, pak, kvalitetne plivajuće cementne podloge jamči dobru podlogu za izvedbu raznih podnih obloga poput parketa, keramičkih pločica, kamenog opločenja, raznih sintetičkih premaza, lijepljenih gumenih ili plastičnih ploča, tekstilnih podnih obloga i slično.

Završni građevinski radovi - zidarski radovi - provode se od tradicionalnih in situ pripremljenih mješavina ili od industrijski predgotovljenih mješavina i obloga.

S obzirom na vrlo složenu funkciju žbuka i cementnih podloga u stanogradnji i javnim građevinama, odabir i izvedba ovih radova značajno utječe na uporabnu vrijednost građevine. Tu se osobito misli na pravilan odabir komponentnih materijala potkrijepljen građevinsko-fizikalnim proračunima te na tehnologiju ugradnje i izvedbe.


Izvor: gradimo.hr
Vezani članci
comments powered by Disqus