Vodovodne instalacije

Hladna i topla voda u kućanstvu podrazumijeva se sama po sebi. Stanovi u zgradama uglavnom imaju riješene vodovodne instalacije, a pri gradnji nove građevine ili renoviranja dotrajale nemojte se ustručavati pravodobno zatražiti stručno mišljenje jer je odluka o vodovodnoj instalaciji jedna od najvažnijih u kućanstvu.

Uz to, vodovodne se cijevi u stambeni prostor uvode prije žbukanja prostorija (prije stavljanja pločica, ličenja prostorije) tako da do njih nećete tako lako doći ako odaberete pogrešno rješenje vodovodne instalacije.

Već pri projektiranju kuće mora se povesti računa o tome da kupaonica, praonica i WC budu bliže jedno drugom, po mogućnosti na istom zidu kako bi vodovi bili što kraći. Rasporedu cijevi trebate posvetiti dovoljno vremena. Prije uvođenja nove ili mijenjanja postojeće vodovodne instalacije dobro je napraviti nacrt tih instalacija te odlučiti ostaju li svi odvodi i dovodi ondje gdje su bili ili ih pomičete na neko novo mjesto. Najbolju pomoć pritom može pružiti ovlašteni inženjer koji se bavi projektiranjem vodovodnih instalacija.

Kod odluke o vodovodnim instalacijama možete se odlučiti na vodove od bakrenih cijevi, plastičnu vodovodnu instalaciju ili pocinčane cijevi. Bitno je napomenuti da su vodovi od pocinčanih cijevi danas gotovo istisnuti, a zamjenjuju ih lakši i jeftiniji materijali. Ipak, neki vlasnici još uvijek ne odustaju od ovih vrsta cijevi. Pocinčane cijevi imaju kraći vijek trajanja, ne mogu se savijati i za njihovu su izvedbu potrebni komplicirani alati.

Vodovodna instalacija od bakrenih cijevi uvodi se zbog jednostavnosti izvedbe i trajnosti. Baš kao i kod pocinčanih i bakrene cijevi se u zid stavljaju u izolacijski plašt zbog zaštite od kondenzacije. Koriste se standardizirane cijevi od 10, 15, 18, 22, 25 mm.

Plastična instalacija u posljednje se vrijeme sve češće koristi. Lakoća manevriranja glavni je razlog njenog uvođenja, no električna spajalica kojom se sastavljaju dijelovi cijevi još je uvijek skupa.
Vezani članci
comments powered by Disqus