Limarija i postavljanje lima (žljebova)

Građevinska limarija bazira se na izradi osnovnih elemenata, poput žljebova i cijevi, opšavnih limova i lajsni, kuka za oluke te limarske galanterije (snjegobrana, sabirnih kotlića, kutnika žljebova, čela žljebova, opšava, obloga i kapa za dimnjake).

Limarija namijenjena za krovove može biti pocinčana, bakrena, plastificirana, a također postoje i limeni krovovi.
 

Oluci

Najjeftiniji i najekonomičniji za izradu je pocinčani lim.

Bojani oluci se mogu naći na tržištu u nekoliko boja a najčešće se izrađuje u  RALU 8019-smeđa boja, 9002-Bijelo siva, 3009-crvena te 9006 –silver, a može se naručiti i u drugim bojama prema paleti koja se može pogledati kod prouizvođača oluka.  Vrlo primjenjivi su kod obnavljanja objekata zaštićenih spomenika i drugih objekata gdje je potrebno primjeniti neku karakterističnu boju.

Bakreni oluci i žlijebovi su najdugotrajnije rješenje.  Jedini nedostatak ovog materijala je što se s vremenom stvara  patina koja ga štiti ali umanjuje sjaj izgleda. Ova vrsta materijala je najskuplja ali i najdugovječnija.  Isto vrijedi za cinktitan i inox oluke i žlijebove.

Aluminijski oluci su daleko najisplativiji proizvod u odnosu cijene i kvalitete. Sa relativno niskom cijenom i visokom kvalitetom ova vrsta oluka i žlijebova je isplativa, a njihova kliznost nije upitna. Prednost ovih oluka i žlijebova je što se mogu izraditi u račitim bojama.

Oluci i žlijebovi najčešće se rade po mjeri i to  RŠ /Razvijene širine/  15-25-33-40 i 50 cm. Debljina lima se kreće od 0,55 do 0,60 mm odnosno aluminijski lim 0,70 mm. Maksimalna dužina pojedinog elementa može biti do 8,50 m ali se dužine kod postavljanja mogu nastavljati i spajati.

Vezani članci
comments powered by Disqus