Zidarski Radovi

Koliko god nam se zidanje činilo jednostavnim poslom, kad i ako se jednom uhvatite u koštac s mortom i ciglama vidjet ćete da te "jednostavne stvari" i nisu tako jednostavne.

Zidanje označava postupak izrade zidova i drugih konstrukcija zgrada, građevinski objekata primjenom pojedinačnih elemenata koji se povezuju u jedinstvenu cjelinu odgovarajućim vezivnim sredstvom.

Građevinski materijali zidanih konstrukcija u osnovi potječu iz zemlje a najčešće se koriste glina i kamen, vapno i pijesak. Pod vezivnim sredstvom podrazumijevaju se žbuke za zidanje. Kamen i glina, oblikuju se u blokove koji se mogu podizati sa dvije ruke.

Građevinski blokovi sadrže oblik paralelepipeda te kao takvi omogućuju lagano međusobno spajanje, a povezuju se žbukom. Veza između površine bloka i žbuke može postati i najslabije mjesto u uvjetima graničnih naprezanja.

Ukoliko se pravilno izvedu, zidovi i drugi elementi mogu biti čvrsti i trajni. Zidane konstrukcije mogu dugo trajati ako su zaštićene od vlage i drugih štetnih prirodnih utjecaja.

Ukoliko nikad niste zidali savjetujemo vam da se ne upuštate u zidanje nekog objekta bez stručne pomoći i savjeta, a najbolje bi bilo da nekom iskusnijem prepustite taj posao. Ipak ukoliko imate za izvesti neki manji prezid ili samo za zatvoriti otvor vrata ili prozora vjerujemo da ćete to uspjet izvest uz malo volje i truda.

Marko d.o.o. Vam jamči kavalitetu i trajnost izvedbe svih pojedinih radova, pa tako i zidarskih radova.
Vezani članci
comments powered by Disqus