Ekološki materijali pri gradnji doma

Ekološki prihvatljivi građevinski materijali su oni koji najmanje štetno utječu na okoliš. Većina građevinskog konstruktivnog materijala poput čelika, aluminija, cementa, gline, pijeska, kamena i dr. proizvodi su rudarske industrije. Iskop i prerada ovih materijala u građevinske materijale najčešće se obavlja proizvodnim i prerađivačkim procesima koji nepovoljno djeluju na okoliš. Radi se o neobnovljivim izvorima.

Ekološki građevinski materijali zahtjevaju jednostavniju tehnološku obradu, manju potrošnju energije, dobavljaju se iz lokalnih izvora, obnovljivi su i mogu se reciklirati.

Ti materijali moraju imati i vrhunska svojstva u pogledu održavanja, toplinskih karakteristika, stabilnosti i trajanja.
Odlučite li se na gradnju, najprije se dobro informirajte.

Najsigurnije je držati se gradnje za koju možete osigurati podršku, iskustvo i znanje stručnjaka i izvođača. Važno je i to da je materijal i sustav gradnje primjeren geografskim karakteristikama zemljišta, klimi, seizmičkoj aktivnosti i dr.

Opeka je najrasprostranjeniji građevinski materijal na ovim prostorima. Postojana je, otporna, dobar je toplinski regulator (ljeti se sporije zagrijava, zimi sporije hladi). Potrošnja energije u proizvodnji opeke velika je, premda su neki proizvođači unaprijedili proizvodnju na način da u procesu proizvodnje manje štete okolišu. Još uvijek je riječ o malom broju proizvođača.

Kamen je prirodni materijal i sve je više poklonika kuće izgrađene od kamena. Važno je kameni objekat uklopiti u prirodno i arhitektonsko okruženje.

Drvene konstrukcije dugotrajne su ukoliko su zaštićene od vlage, insekata i dr. vanjskih utjecaja. Tu nastaje problem – drvo zahtjeva redovito održavanje, premazivanje kemikalijama koje su skupe i neekološke. Drvo je obnovljivi izvor, može se u potpunosti reciklirati, lijepo izgleda, ali kao živa materija ono ‘radi’ – ovisno o vremenu i protekom vremena može promijeniti formu i mogu nastati poteškoće kod ugradnje i spajanja dijelova. Zato je važno informirati se – koje drvo, kako se održava, koji su mogući problemi i sl. Za zadovoljavajuće rezultate potrebno je za izvođenje radova angažirati stručnjaka sa iskustvom i referencama.

Slama je vrlo zanimljiv materijal za gradnju. Ekološki je prihvatljiva, dobar je toplinski i zvučni izolator, dobrih je protupožarnih i protupotresnih svojstava, statički je relativno čvrt materijal i otporan prema nametnicima. U gradnji se najčešće koriste elementi od prešane slame u obliku ploča. Stanovanje unutar zidova od slame zdravstveno je prihvatljivije nego je to slučaj kod mnogih drugih modernijih materijala jer kod slame nema isparavanja štetnih spojeva (npr. formaldehida).

Na kvalitetu slame kao materijala za gradnju utječe sadržaj vlage, gustoća i način skladištenja, a gradnja i obrada unutarnjih i vanjskih zidova iziskuje znanje i iskustvo izvođača radova. Pogreške u izvođenju mogu jako naštetiti kvaliteti izgrađenog objekta.

Prije odluke o gradnji sa slamom treba se raspitati je li moguće ishodovati građevnu i uporabnu dozvolu za ovakav tip gradnje.
U kombinaciji sa netoksičnim organskim završnim slojevima (poput ilovače), prirodnih pigmenata i boja moguće je izgraditi siguran, zdravi i udoban dom.

Beton jedan je od najčešće korištenih materijala za gradnju. Odlikuju ga izvrsna termoizolacijska svojstva, zrekonepropusan je, klima unutar zidova je zdrava, nema pojave plijesni i vlage. Lagan je i jednostavan za gradnju. Radi se o prirodnom, sigurnom, reciklabilnom materijalu proizvodnja kojega iziskuje znatno manje energije nego je to slučaj kod opeke.

Nije se lako snaći u šumi različitih podataka, no pravodobno informiranje i trud dugoročno se i višestruko isplate.

Izvor: www.prakticanzivot.com
Vezani članci
comments powered by Disqus