Fasade

Fasada predstavlja termoizolacijski sistem sa velikim prednostima: smanjuje troškove klimatiziranja objekta (grijanje - zimi, hlađenje - ljeti), smanjuje troškove gradnje. U prvom redu ima zaštitnu, a potom i estetsku ulogu, jer je fasada znak prepoznatljivost objekta, bez obzira da li je riječ o zgradi ili obiteljskoj kući.

Građevinski elementi od kojih se sastoji postavljanje fasade su: građevinsko ljepilo (za ljepljenje stiropora), samogasivi stiropor, mrežica, postavljanje klinova, završni sloj fasadnog morta, te žbuka. Postavlja se na različite podloge kao što su: cigla, blok, beton, betonski blokovi, itd.

Prije postavljanja prve ploče stiropora pri dnu se postavlja ugaona lajsna ili mrežica. Ljepilo se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima po sredini. Ploče stiropora se na zid postavljaju ljepljenjem, a zatim se učvrščuju prema šemi tiplanja i to minimum 6 tiplova / m2. Na tako postavljene i pravilno pričvrščene ploče stiropora nanosi se prvi sloj ljepila. Obavezno se nanosi prije postavljanja mrežice,

Mreža za armiranje, rabiciranje se postavlja vertikalno, i "utapa" se u prvi sloj ljepila i tako podlogu završnog sloja čini čvršćom i otpornijom. Preko mrežice se nanosi drugi sloj ljepila. Ovisno o završnoj obradi, za ravnu fasadu, obavezno se radi izravnavanje. Nakon nanošenja i sušenja ljepila, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.

Vrste fasada:

  • Stiropor ili demit fasada
  • Vapneno cementni sustav fasada (klasična fasada)
  • Toplinski fasadni sustav s toplinskom žbukom
  • Toplinski fasadni sustav s pločama
  • Toplinsko-izolacioni sustavi

Koji radovi moraju biti završeni prije ugradnje fasade?

Prije ugradnje same fasade na objektu moraju biti završeni svi krovopokrivački i limarski radovi, uključujući okapnice i druge obrube, žlijebove i odvodne cijevi, te moraju biti ugrađeni prozori i vrata.
 
Moraju biti montirane elektro ormarići, priključni telefonski ormarići, interfon, kabelska televizija i elementi za priključke rasvjetnih tijela. Ugradnja prozorskih klupčica može se izvesti i prilikom same ugradnje fasade.

Fasada - toplinska zaštita objekata

Toplinsku zaštitu objekata čine zaštita vanjskih površina – fasade, poda, krova, prozorskih i vratnih otvor.Toplinska zaštita fasade je s obzirom na veličinu površine jedan od najvažnijih elemenata toplinske zaštite objekata. Među različitim sustavima toplinske zaštite fasade najčešći tip je - kontaktna fasada, na vanjskoj strani zida objekta.

Grijanje doma tijekom zimskih mjeseci u ukupnoj potrošnji energije u domaćinstvu iznosi čak 50 do 70%.

Većina stambenih objekata kod nas je izgrađena sa nedovoljnom toplinskom izolacijom što za sobom povlači veću potrebu za zagrijavanjem odnosno rashlađivanjem unutarnjeg prostora. Treba imati na umu da stari materijali, kao staklena vuna, gube izolaciona svojstva. Kako bi izbjegli nepotrebne gubitke energije potrebno je kvalitetno izvesti fasadu sa stiroporom fasadom (s tim se sprječava pojava vlage, pljesni, gubitka energije... kod objekata koji nemaju kvalitetnu fasadu).

Šta se postiže sa stiropor fasadom?

Stiropor fasada omogućuje uštedu do 40% - 60% u troškovima grijanja i smanjuje troškove gradnje zbog mogućnosti korištenja tanjih zidova i manjih grijaćih tijela.

Stiropor fasade osiguravaju ugodne uvjete boravljenja u prostoru: zimi toplo, ljeti hladno. Izvedba fasade je brza i osigurava dugi vijek fasade i jeftino održavanje. U odnosu na druge toplinskoizolacijske sisteme,stiropor fasade su jedan od troškovno prihvatljivijih tipova toplinske zaštite objekata.

Postavljamo fasade na većim ili manjim objektima. Iza nas su brojni radovi na kućama, stanovima, raznim ustanovama, trgovačkim, poslovnim i turističkim objektima, koji i Vama mogu jamčiti za njihovu temeljitu i maksimalno kvalitetnu izvedbu. te dugoročno pitanje zaštite Vaše kuće ili drugog objekta.
Vezani članci
comments powered by Disqus