Žbukanje

Žbuka je najčešće vapneno cementna smjesa koja s dodatkom vode se može nanjeti ručno ili strojno na zid. Kao prvi sloj postavlja se tzv. špric žbuka a na nju se kasnije postavlja završni sloj žbuke. Prilikom žbukanja svakako valja zaštititit stolariju ukoliko je ona postavljena na objekat, a žbukati treba svakako nakon izvedenih elektroinstalacijskih i vodovodnih radova te prije postavljanja glazure.

Žbukanje

Kenimo prvo od nekoliko alata bez kojih je žbukanje gotovo nemoguće.

  • cementni špric
  • žbuka
  • kante za mješanje
  • zidarska žlica (fangla)
  • zidarska lopatica
  • plastični gleter
  • spužvasti gleter
  • špahtla obična, široka
  • zaštitne naočale
  • lateks jednokratne rukavice

Nabacivanje cementnog šprica

Žbukanje započinjete najprije nabacivanjem “cementnog šprica” na ciglu. Ovaj posao radimo kako bismo nahrapavili zid, ukoliko nismo odradili ovaj posao vrlo lako moguće je da će vam se žbuka “sklizati” a ako se kojim slučajem i uhvati s vremenom će i otpasti. Cigla je sama po sebi vrlo “sklizak materijal”, nanošenjem grube teksture cementnog šprica omogućit će slijedećem sloju kojeg zovemo žbuka maksimalno prijanjanje za površinu.

Nanošenje cementnog šprica

Nakon nabacivanja cementnog šprica potrebno je takav zid ostaviti da se osuši kako bi se mrvice pijeska zaljepile za ciglu. Prvi sloj, cementni špric napravit ćete mješanjem cementong šprica sa vodom u odgovarajućem omjeru.

Prije nego što krenete nabacivati špric ili žbuku, pobrinite se da vaš zid nema nikakvih izbočina poput ostataka morta za zidanje između fuga od cigle ili slično. Ovakve izbočine bi vam kasnije mogle zadati probleme pri nanošenju žbuke gleterom jer će vam gleter zapinjati na tim mjestima.

Sve izbočine “otucite” čekićem ili odštemajte kako bi vam nanašanje žbuke proteklo bez problema. Špric možemo nabacivati na zid na razne načine, neki to čine direktno sa žlicom (fanglom) a neki drže kantu u lijevoj ruci dok desnom rukom iz nje sa najobičnijom špahtlom “špricaju” u smjeru zida. Možda je ovaj drugi način nešto ispravniji, jer zidarska žlica (fangla) sama po sebi može primiti puno tekućine te će te s njom poprskati previše.

Prije svakog špricanja malo promješajte kako mrvice nebi ostale na dnu kante, jer mrvice zidu od cigle daju hrapavost na koju će se žbuka lako uloviti.

Savjeti

Svježe ožbukan vanjski zid prekrijte plastičnom folijom. Žbuku održavajte vlažnom nekoliko dana jer je tako štitite od pojave pukotina zbog utjecaja sunca ili vjetra.

Žbuka treba imati plastičnu konzistenciju: smjesa izgleda kao gusta kaša i podatnija je od polusuhe konzistencije.

Ako niste vješti u žbukanju i nemate potrebne alate unajmite Nas i mi ćemo kvalitetno obaviti ovaj posao, a svojom izvedbom jamčimo dugotrajnost i željeni estetski dojam.
Vezani članci
comments powered by Disqus