Glazure

Glazura je plivajući je plutajući pod na bazi cementa. Osnovni sastojci su dakle cement, agregat i voda. Voda se dodaje u vrlo malim količinama tako da se dobije gotovo suha mješavina. Za agregat se koristi isključivo pijesak granulacije 0-4 mm uz eventualni dodatak finog pijeska. Njegov dodatak omogućuje fino zaglađivanje površine. Izvođaču je na taj način nešto jednostavniji posao jer se lakše postiže ujednačeniji izgled i finija završna struktura.

Glazuru se stavljaju radi izravnavanja i niveliranja betonske podloge u svrhu dobivanja kvalitetnog i ravnog podsloja za završni pod. Bez glazure nema niti ravnog poda, bez glazure ne može se kvalitetno postaviti niti gornji pod, ne mogu se lijepiti pločice i štošta drugo.

Osim što izravnava pod glazura služi i kao hidroizolacija ili kao izolacija protiv hladnoće, topline ili buke.

Postoji nekoliko vrsta različitih glazura koje osim što se razlikuju po svojstvima i načinu montaže razlikujemo još i po cijenama. A najčešće je u upotrebi suhi estrih.

Problemi koji se pojavljuju kod postavljanja glazure

Problem koji se često pojavljuje je pojava pukotina na površini. Do njihove pojave dolazi zbog nekoliko uzroka:

  • premali dodatak vode mješavini
  • nepravilna izvedba i sastav mješavine
  • vanjski utjecaji prostora (temperatura, prebrzo isušivanje i dr.)
  • opterećenja

Kvaliteta izvedbe

Kvaliteta izvedbe ovisi o stručnosti izvođača i želji investitora a u tekstu gore dane su preporuke za pravilnu izvedbu.

Dodatni savjeti

Minimalni debljina presjeka samog estriha je 4 cm za prostorije dok se za stubišta može staviti i manje. Glazura ne stubištu nije nužna ali se preporuča prema potrebi izravnavanja podloge ili npr. usklađivanja visina. Osnovna razlika između strojne i ručne ugradnje je u brzini izvedbe. Što se kvalitete tiče može se reći da je podjednaka.

Glazure izvodimo po propisanoj tehnologiji a jamčimo vrhunsku kvalitetu izvedbe.
Vezani članci
comments powered by Disqus