Hobitska kuća iz Gospodara prstenova

Nastala pod snažnim utjecajem Tolkienovih Gospodara prstenova, Simon Dale je za svega nekoliko tisuća dolara sagradio kuću koja je uspjela harmonizirati vezu između čovjekovog prostora i prirode.

Još od 1920-tih godina i američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta, organska arhitektura je jedna od bitnih grana arhitekture koja za cilj ima potpuno ili djelomično stapanje objekta s prirodom koji na taj način postaje njezinim sastavnim dijelom.

Kuću koja snažno podsjeća na dom Bilbo Bagginsa, jednog od likova iz svijeta Gospodara prstenova sagradio je izvjesni Simon Dale. Projekt je koštao pet tisuća američkih dolara, a Dale i njegova obitelj uselili su se u svoj novi šumoviti dom u Walesu za svega četiri mjeseca.

Naoružan samo osnovnim alatom – motornom pilom, čekićem i dlijetom, Dale je uz pomoć svekra dojmljiv dom sagradio u potpunosti od prirodnih materijala - kamena, skupljenih grana te blata. Velike količine prirodnog svjetla prodiru kroz prozor koji se nalazi na samom vrhu objekta, dok umjesto konvencionalnih crijepova krov ukrašava bogati, travnati pokrivač.

Dale je za termoizolaciju krova upotrijebio slamu, na koju su postavljene plastične ploče kako bi se osiguralo da unutrašnjost kuće uvijek ostane suha. Kako bi se nastamba što bolje uklopila u ukoliš, na plastiku je postavljen zemljani sloj.

Osim već spomenutih ekoloških materijala, umjesto betona korištena je vapnena žbuka, no implementirana su i mnoga druga održiva rješenja: kompostni toalet, frižider koji se rashlađuje na zrak, dok se objekt opskrbljuje energijom putem solarnih panela.



Izvor: dom2.hr
Vezani članci
comments powered by Disqus