Deset korisnih savjeta pri kupnji stana

Razmišljate li o kupnji ili adaptaciji stana? Što se više isplati i na što sve treba paziti pri kupnji stana?

1. Čisti vlasnički odnosi


Prva stvar koju morate napraviti prilikom kupovine stana je da od prodavatelja zatražite vlasničke dokumente kao dokaz o čistim vlasničkim odnosima. Svaki vlasnik mora imati izvadak iz zemljišno knjižnog odjela koji sadrži vlasnički list iz kojeg su vidljivi identitet vlasnika i glavne karakteristike nekretnine te teretni list koji pokazuje da li je nekretnina opterećena hipotekom. Ne bi vam smjelo biti teško i samima provjeriti pravo stanje u gruntovnici, ali preporučujemo da tu operaciju povjerite odvjetniku kojemu je to rutinski posao.

Osim izvatka iz zemljišne knjige, dobro je zatražiti i vlasnikov ugovor o kupnji stana koji mora imati pečat porezne uprave te potvrde o plaćenim režijama.

 

 

2. Starost nekretnine


Stari ili novi stan, pitanje je sad? Iako su stariji stanovi nešto jeftiniji od novogradnje, u cijenu morate ukalkulirati i troškove za adaptacije, zamjenu instalacija i ostaloga uređenja. Starije zgrade često imaju uništenu fasadu, oštećeno stubište ili lift na izdisaju. Možda će vas vlasnik uvjeravati da se uskoro kreće u obnovu, ali pitanje je kad će i hoće li uopće do toga doći. Veći zahvati ovise o volji svih stanara. Pitajte upravitelja zgrade uplaćuju li svi stanari redovno mjesečnu pričuvu za održavanje i popravke.

Ipak, često se može naići na jeftin stari stan koji se nakon obnove može pretvoriti u vaš dom iz snova, a da konačna cijena još uvijek bude povoljnija od precijenjene novogradnje.

 

 

 

 

3. Stanje instalacija


Uselite se u stan, a nakon dva mjeseca u kupaonici nastane poplava, struje ima i nema, a iz cijevi za grijanje i radijatora, koji su više hladni nego topli, noću vas bude čudni zvukovi. Da biste izbjegli ovakve 'radosti', svakako se kod vlasnika raspitajte o stanju instalacija, a ne bi bilo ni zgorega dovesti vlastitog majstora, u kojeg imate povjerenje, da napravi brzu inventuru.

Dobro je znati da se svi manji kvarovi, tipa probušenih cijevi, mogu riješiti sredstvima iz zajedničke pričuve, a za veće zahvate morat ćete dovesti majstore u vlastitom aranžmanu.

 

 

 

 

4. Toplinska i zvučna izolacija


Loša stolarija – prozori i vrata, neispravni otvori za klimatizaciju, tanki unutarnji i slabo zaštićeni vanjski zidovi dovode do rasta troškova za grijanje, ali i do efekta 'sve čujete, a čuju i vas'. Bilo bi dobro, ako ste u mogućnosti, stan posjetiti u različita vremena tijekom dana, ali i u različite dane u tjednu kako biste ocijenili stupanj buke.

Što se tiče toplinske izolacije, možda će biti potrebni i veći zahvati. Neke zgrade građene 70-ih imaju 'tanke i gole' vanjske zidove ispod prozora koji se protežu cijelom dužinom prostorije. Takve zidove treba zamijeniti ili ih obložiti izolacijskim materijalom.

Ako kupujete novogradnju, kod izvođača radova se raspitajte o debljini i kvaliteti zidova te izolaciji.

 

 

 

 

5. Zempljopisni položaj zgrade


Želite li da vas budi sunce ili da ipak više svjetla i prozračnosti bude u dnevnom boravku? Provjerite prije kupnje gledaju li prozori stana na sjever ili istok kako se ne biste poslije žalili kako vaše cvijeće nikad nema sunca. Slično kao i kad se radi o buci, bilo bi mudro posjetiti stan u različito doba dana kako biste ga vidjeli pri različitom osvjetljenju.

Terase, balkoni i lođe važan su dio stana. Provjerite puca li pogled na prljavi zid susjedne zgrade ili na zelenilo parka.

 

 

 

 

6. Iskoristivost stambenog prostora


Pri razgledavanju ne obraćajte pažnju samo na broj kvadrata, nego i na funkcionalnost - veličinu hodnika, oblik dnevnog boravka, mogućnost pregrađivanja ili rušenja postojećih zidova. Zatražite od vlasnika originalni tlocrt na kojem se vidi koji su zidovi nosivi, a ako treba, povedite sa sobom arhitekta ili statičara.

Kupujete li stan u novogradnji, raspitajte se kod investitora o rasporedu prostorija i mogućnosti da sami sudjelujete u osmišljavanju razmještaja soba, kupaonica i dr.

 

 

 

 

7. Mikrolokacija


S kim si - takav si, kaže stara poslovica. Raspitajte se kod vlasnika o najbližim susjedima da vas tijekom tjedna ne bi noću iznenadili bučni tulumi susjede studentice iznad vas ili susjed pored vas koji nedjelju poslijepodne redovito provodi s bušilicom u ruci.

Prošećite po zgradi i oko nje, otkrijte najbliži dućan i kvartovski kafić. Provjerite gdje možete nedjeljom 'zahaklati' ili sjesti na klupicu u parku. Možda upravo ugodan okoliš i prijazni susjedi prevagnu pri odluci koji stan izabrati.

Također, ne zaboravite na parking. Ima li zgrada vlastito parkiralište ili ćete morati parkirati šest ulica dalje? Naravno, garaža i mogućnost parkiranja poskupljuju stambeni prostor.

 

 

 

 

8. Makrolokacija


Jedna od najvažnijih stavki prilikom formiranja cijena stanova je lokacija zgrade. Povezanost s ostalim dijelovima grada, blizina tramvajske ili autobusne stanice, udaljenost od centra, blizina škole, vrtića, liječnika, tržnice...

Morate dobro izvagati što želite. Život u centru donosi mnoge pogodnosti, ali i neugodnosti kao što su buka ili nedostatak parkinga. Opet, zgrada u periferiji obično znači udaljenost od kina i kazališta te 'čučanje' u koloni prilikom dolaska i odlaska na posao.

U slučaju da imate djecu, na važnosti dobivaju blizina vrtića i škole. Uglavnom, bit će veoma teško naći stan koji je idealno povezan i udaljen od navedenih ustanova. Razmišljajte na duge staze.

Bilo bi dobro da se kod gradskih institucija raspitate o planovima za kvart u kojem se nalazi stan. Možda je u planu proširivanje prometnica, gradnja trgovačkog centra ili sportske dvorane.

 

 

 

 

9. Utrživost


Ako kupujete stan kao privremeno rješenje, morate unaprijed razmišljati može li se jednostavno prodati stan na toj lokaciji. Isto tako, cijene stanova u starijim zgradama trenutačno su veoma blizu cijeni kvadrata u novogradnji. Procjene su da se takav odnos neće još dugo zadržati i da će cijena 'starih' pasti između 20 do 30 posto.

Razmislite koliko vam se isplati ulagati u stan koji je samo privremeno rješenje, često je ugradnja klima uređaja ili jacuzzi kade u kupaonu bacanje novca u vjetar. Manjim zahvatima (krečenje, brušenje starih parketa, održavana stolarija) možete postići više.

 

 

 

 

10. Sigurnost naselja


Što je siguran kvart? Mirna osvijetljena ulica u kojoj nikad nije bilo izgreda i blizina glavne policijske postaje? Da i ne. Danas ne možete reći da ste negdje sto posto sigurni od svega. No, ukoliko u zgradi imate dva kafića koja rade do duboko u noć, a gosti se raspjevaju i po kvartu, veća je mogućnost da ćete u večernjim sati s nelagodom ulaziti u stan.

Izvor: nekretnine365.bloger.hr
Vezani članci: Graditeljski troškovnik, Cijena gradnje kuće

 

 

Vezani članci
comments powered by Disqus